Hermes II The Shop

Den beste måten å bevare gamle ting på, er å bruke dem. Dette er også mantraet for båtbevaringsprosjektet Hermes II, når den 72 fot lange Skandfer-kutteren skal brukes, vedlikeholdes og bevares også for kommende generasjoner.
glassvaser

En annen viktig del av prosjektet er Hermes II-butikken i Kystens Hus, like ved Torghuken, der båten har sin faste kaiplass.

Reiselivssatsing 
Reiselivskonseptet Hermes II utgjøres av ulike turtilbud med Hermes II, flere typer safarier – også hvalsafari november-januar – med vår eksklusive RIB Talaria, og vår egen butikk med båttur-booking i Kystens Hus.

Hermes II ble kjøpt tilbake til fiskebåtrederiet Hermes høsten 2016, etter å ha vært i rederifamiliens eie fra 1952 til 1990. Målet med tilbakekjøpet er å bevare denne perlen av en trebåt for framtidige generasjoner, og bruke den til å la gjester få oppleve ekte nordnorsk kystkultur og høre båtens historie.

hermes 2 butikken

Hermes II – butikk og båttur-booking
Daglig drift og utleie av båten utføres av det samme teamet som driver butikken Hermes II i Kystens Hus. Her kan publikum booke turer med båtene og handle et håndplukket utvalg av skandinaviske designprodukter og Hermes II sine unike varer med eget design.

Tradisjonsrikt håndverk 
Både under oppbyggingen av butikken og rehabiliteringen av båten, ble lokale håndverksbedrifter benyttet. Fartøyvernsenteret i Gratangen gjorde først skrogarbeid på båten, før de bygde en skuteside inne i butikken – etter historisk riktige prinsipper for bygging av trebåter som Hermes II. Skutesiden fungerer både som et viktig element i butikkens interiør og i fortellingen om båtens historie.

Håndmalt dekor på vinduene
Butikkvinduene er dekorert av Skiltmaler Gundersen. Fra Tromsø, hvor han bor og har gjort en mengde flotte dekorjobber, drar han ofte ut i verden med penslene sine. Du kan like gjerne se hans arbeider på restaurantfasader i verdensmetropolen Tokyo som på en liten butikk ytterst i Lofoten. Kristian Gundersen er et flott eksempel på håndverkere som virkelig legger seg i selen for å holde gamle fag i hevd.

Moderne butikkdesign
I butikklokalet møter de tradisjonsrike håndverksfagene moderne designimpulser. Her har designer og arkitekt Mads-Emil Garde latt seg inspirere av fiskekasser stablet som på et fiskemarked – og av trearbeidet på Hermes II sitt rorhus. Interiøret i butikken er spesialbygd etter hans tegninger. Skutesiden, med innebygd prøverom og lager, var også hans idé. Hans kombinasjon av det moderne og det historiske gir butikken et helt særegent, skandinavisk uttrykk.

Stikk innom og ta en titt 
Butikken ble klar for åpning i august 2019, og med spreke designprodukter og egne unike Hermes II-kolleksjoner på plass, ser man at miksen av tradisjon og modernitet virkelig fungerer. Her har man sørget for at Hermes II ikke bare blir en flott design- og gavebutikk, men også en opplevelse!